Metsäveroilmoituksen voi tehdä myös helposti!
- Mikko Piisola, metsäasiantuntija
Kuka olet?
Nimeni on Mikko Piisola ja olen ollut metsäneuvojana Mhy Etelä-Savossa reilut kymmenen vuotta. Toimipaikkana on Mikkeli. Olen asunut siellä täällä ympäri Itä-Suomea, mutta nykyään elelen Kangasniemellä.
Kesällä harrastevälineenä on yleensä raivaussaha, moottorisaha tai klapikone ja talvisin metsäsukset tai laskettelusukset. Kerran tai pari kesässä tulee käytyä pohjoisessa vaeltelemassa. Puutöitä tulee silloin tällöin tehtyä ja aina on muutama pahka, visapölkky tai oksan käppyrä odottamassa inspiraatiota. Sadepäivät menevät yleensä tietokoneen ääressä musiikkia tai grafiikkaa tehdessä tai sitten ihan vaan pelaillessa. Pyöräilyäkin tuli harrastettua useampi vuosi ihan aktiivisesti, mutta se on jäänyt vähemmälle. Ihan kaikkeen ei vapaa-aika näemmä riitä.
Miten päädyit metsäasiantuntijaksi metsänhoitoyhdistykseen?
Toisin kuin monilla metsäalan ihmisillä, minulla ei varsinaisesti ole mitään erityisen ”metsäistä” taustaa. Muistan kyllä istuttaneeni puita joskus junnuna pappani metsäpalstalla, mutta siinäpä meikäläisen metsätausta melkeinpä onkin.
Kyseinen palsta on jo vaihtanut omistajaa, mutta kävin tuossa muutama vuosi takaperin huvikseni katsomassa istutuskohdetta, kun olin sopivasti niillä kulmilla. Ihan hyvä 30-vuotias männikkö siinä nyt on. Vähän ehkä rehevälle paikalle istutettua, mutta hyvällä harvennuksella ihan kelpo metsä siitä tulee.
Ennen metsäalalle siirtymistä olin kiinnostunut lähinnä kaikesta tietokoneisiin liittyvästä. Jossain vaiheessa kuitenkin alkoi tuntua, että jos työt ja vapaa-ajat vaan nököttää tietokoneen edessä, niin se ei pidemmän päälle ole oikein hyvä vaihtoehto. Pienen pohdinnan jälkeen arvelin, että metsäalahan olisi hyvä vastapaino ATK:lle, joten päätin hakea metsäkouluun Nikkarilaan Pieksämäelle.
Valmistuttuani Nikkarilasta, olin vielä jonkin aikaa IT alan hommissa, kunnes kuulin entiseltä luokkakaverilta, että MHY Järvi-Savossa olisi paikka avautumassa metsäneuvoja/IT-tuki henkilölle. Vaikka olinkin kouluttautunut metsäalalle, niin kiinnostus tietokoneisiin oli toki säilynyt, joten tuohan kuulosti hyvältä yhdistelmältä ja tällä tiellä ollaan edelleen.
Mikä on mukavinta työssäsi? Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Metsäasiantuntijan työ on erittäin omatoimista ja tässä saa aika pitkälti itse suunnitella omat työpäivänsä juuri niin kuin haluaa. Vapaus tuo tietysti myös vastuuta, mutta on ehdottomasti yksi isoista plussista. Toinen mieleinen ja usein palkitseva asia on metsänomistajien kanssa jutustelu ja auttaminen erilaisissa metsäasioissa.
Ihan tyypillistä työpäivää tuskin onkaan. Joskus pitää juosta nauharulla savuten, kun hakkuut alkoikin luultua aikaisemmin ja toisinaan sitten taas on aikaa jutustella konekuskin kanssa asiasta ja asian vierestäkin. Välillä on joku isompi tila kierrettävänä ja metsässä voi vierähtää koko päivä ja toisinaan taas paperihommia niin paljon, että pitää nököttää koneen ääressä kahdeksasta neljään. Sateisena päivänä sekin toki ihan hyvä vaihtoehto.
Kerro joku metsämuisto tai tapahtuma metsässä, joka on jäänyt mieleen? Mitä metsä sinulle merkitsee?
Ei tule mieleen mitään yksittäistä erityisen mieleenpainuvaa asiaa, mutta paljon pieniä mukavia yksityiskohtia on tullut vastaan, jotka yritän aina ottaa talteen kameran kennolle. Nykyään ei tarvitse edes järkkäriä rahdata mukana, kun kännyköissä on useimmiten riittävän hyvät kamerat. Alla muutama otos matkan varrelta.
Ajankohtaista metsässä juuri nyt? Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?
Talvi on mainiota aikaa kierrellä metsissä, kunhan vaan varusteet ovat kunnossa. Ei ole itikoista tai hirvikärpäsistä vaivaa. Metsäsukset tai lumikengät jalkaan ja hupullinen takki päälle, ettei mene lunta niskaan. Tänä talvena on onneksi vielä selvitty vähällä, mutta lumituhoja kannattaa aina seurailla.
Veroilmoitukset pitää olla tehtynä helmikuun loppuun mennessä ja jos tuntuu ettei verokoukerot ole täysin hallinnassa, niin meiltä saa apua ilmoituksen täyttöön.
Hakkuita ajatellen, talvella pääsee yleensä kohteille, jotka kesäisin ovat liian pehmeitä metsäkoneille. Jos sellaisia löytyy, niin ei muuta, kun soittoa ja lähdetään porukalla metsäkierrokselle!
Mikko Piisola
Metsäasiantuntija
Puukauppa- ja metsäpalvelut, metsänomistajien neuvonta
044 720 1720
mikko.piisola@mhy.fi
Mikkelin toimisto
Jääkärinkatu 33
50130 Mikkeli
Toimialue: Römpelinmäki, Hiirola, Alamaa, Väärälä, Rämälä, Suonsaari, Kovala, Tenholahti, Karppala, Kurjenselkä, Mankola, Kasinmaa, Honkamäki, Roitto, Pankamäki, Korpijärvi ja Kalvitsa