Ammattilaisen näkemys kiinnostaa, vaikka metsäasiat ovatkin tuttuja – Oiva Kähärä hakee tietoa ja mielipiteitä monipuolisesti

etela-savo

Mikkeliläinen Oiva Kähärä on tottunut ja osaava metsänomistaja, mutta ammattilaisen näkemys kiinnostaa silti. Syksyn metsäkierroksella Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon metsäasiantuntija Taina Kekkonen kertoi näkemyksiään Kähärän metsien hoidosta.

Lokakuinen päivä on kauneimmillaan ja syksyn ruska kuulaimmillaan, kun Oiva Kähärä ja Taina Kekkonen lähtevät kiertämään Kähärän perheen metsätilaa Mikkelin Kekkolankylässä.

Oiva Kähärä on omatoiminen metsänomistaja ja hän tekee itse ja oman perheen avustamana metsien hoitotyöt. ”Hakkuita lukuun ottamatta”, Oiva Kähärä sanoo.

Erityisen mielenkiinnon kohde on polttopuun teko, ja kesämökin vieressä olevasta varastosta löytyykin puuta kolmen vuoden tarpeisiin. Tällä kertaa ei kuitenkaan ole tarkoitus keskittyä erityisesti energiapuun hankintaan, vaan silmäillä metsää tulevien hakkuiden näkökulmasta. Erityisesti Kähärää huolettaa parin männikkökuvion terveystilanne.

Tyvitervastaudin vaivaama männikkö vetää Oiva Kähärän (vas.) suun mutruun. Taina Kekkonen (kesk.) antaisi männikön kuitenkin vielä kasvaa ennen uudistushakkuuta.


Parhaassa arvokasvussa olevia mäntyjä näyttää kuivuvan pystyyn, ja syynä on mitä todennäköisimmin se, mitä Oiva Kähärä ennakkoon arveleekin – tyvitervastauti. ”Siltä tämä näyttää”, vahvistaa Taina Kekkonen. ”Mutta en vielä heti uudistaisi tätä, sillä nämä näyttävät kuitenkin kasvavan hyvin.”

Oiva Kähärä sanoo, että Taina Kekkosen kanssa metsässä on kävelty ja kierretty säännöllisen epäsäännöllisesti tekemässä puunmyyntisuunnitelmia ja kartoittamassa hoitotoimia.

Oiva Kähärän metsät ovat hänen kotitilansa metsiä ja pinta-alaa löytyy vajaa 70 hehtaaria. ”Sopivasti, että tekemistä riittää eikä ole vapaa-ajan vietto-ongelmia”, hän naurahtaa.

Hakkuita tehdään vuosittain, ja pääosin ne toteutetaan metsänhoidollisesta näkökulmasta. Metsän hoitoon kuuluvat myös uudistushakkuut, kun niiden aika on. ”Puuston nuorentaminen on ollut yksi tavoite”, Taina Kekkonen sanoo.

Oiva Kähärä (kesk.) hymyilee, vaikka vuosi sitten syksyllä istutettu kuusen taimikko näyttääkin jurovan heinikon seassa. Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon metsäasiantuntija Taina Kekkonen suhtautuukin varauksellisesti syysistutukseen. Metsänhoitoyhdistyksen sponsoriurheilija Jasmin Kähäräkin ehti kiireisen hiihtoharjoittelukauden lomassa tutustumaan metsäasioihin.


Metsänhoito on Oiva Kähärälle rutiinia, ja tavoitteet metsäomaisuuden hoidolle ovat selvät. ”Tavoite on jättää metsät seuraavalle sukupolvelle paremmassa kunnossa kuin mitä ne olivat silloin, kun itse sain ne.” Ja hyvältä näyttää. Rehevät pohjat puskevat puuta mallikkaasti eikä vajaatuottoisia kuvioita satu kohdalle reilun tunnin kierroksen aikana.

Tyvitervaskuvioiden ohella Oiva Kähärä hakee tällä kertaa näkemystä ja tukea kuusikoiden harvennusten ajoittamiseen. Puukauppaa hän sanoo tekevänsä pääasiassa suoraan yhtiöiden kanssa neuvotellen, mutta nyt kiinnostaa myös metsänhoitoyhdistyksen korjuupalvelun hyödyntäminen. ”Harvennusleimikoiden osalta se voisi tulla nyt kyseeseen.”

Oiva Kähärä pitää metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijan kanssa keskustelua yhtenä tärkeänä perusteena yhdistyksen jäsenyydelle. ”On hyvä, että on joku asiantuntija, jonka kanssa voi jutella eikä päätöksiä tarvitse aivan yksin tehdä. Metsän hakkuissa tehdään kuitenkin aina tavallaan jotain lopullista”, hän sanoo.

Taina Kekkonen muistuttaa myös markkinanäkemyksen ja -tietouden merkityksestä puukauppaa pohdittaessa. ”Voi olla, että puun ostajan näkemys on toisenlainen kuin metsänhoitoyhdistyksen näkemys. Keskustelemme näitä eri näkökulmia Oivan kanssa.”

Mukana tämänkertaisella metsäkierroksella on myös hiihtäjänä tunnettu tytär, Jasmin Kähärä, joka on itse asiassa ensimmäistä kertaa tämän kaltaisella metsäkäynnillä. ”Tämä sattui sopivasti, kun olin kotona Mikkelissä käymässä pari päivää”, sanoo Jasmin. Ammattimaisesti harjoittelevan hiihtäjän arki kuluu pääasiassa Vuokatissa ja kilpailumatkoilla, mutta hiihtokauden ulkopuolella jää aikaa metsäasioihinkin perehtymiseen. ”Istutuksissa olen keväisin ollut mukana. Se sattuu aikataulullisesti ihan sopivasti kilpailukauden päättymisen jälkeen ja ennen harjoittelukauden alkamista”, hän sanoo.

Teksti ja kuvat: Matti Turtiainen

Ajankohtaista

  1. Metsänhoitoyhdistys Kainuu on Vuoden Kymppi, Metsävaltuuskunnan kultainen ansiomerkki savonlinnalaiselle Juha-Pekka Hannikaiselle

    Metsänhoitoyhdistys Kainuu on Vuoden Kymppi, Metsävaltuuskunnan kultainen ansiomerkki savonlinnalaiselle Juha-Pekka Hannikaiselle

    Etelä-Savo

    MTK:n metsävaltuuskunta kokoontui Hanasaareen vuosittaiseen syyskokoukseen 30.–31. lokakuuta. Torstain kokouspäivän aikana jaettiin tunnustukset.

    Lue lisää
  2. Hopeiset ansiomerkit Petri Pajuselle ja Marko Svensbergille

    Hopeiset ansiomerkit Petri Pajuselle ja Marko Svensbergille

    Etelä-Savo

    Petri Pajunen, Marko Svensberg, Jari Hynynen, ja Tommi Sneck saivat Suomen Metsäyhdistyksen arvostetut huomionosoitukset Metsäpäivillä. Kuva: Suomen Metsäyhdistyksen julkaisu, kuvaaja Vilma Issakainen.

  3. Puukauppa käynyt vilkkaana Savossa

    Puukauppa käynyt vilkkaana Savossa

    Etelä-Savo

    Etelä- ja Pohjois-Savo erottuvat kuluneen vuoden puumarkkinoita tarkasteltaessa. Maakuntien puukauppamäärä on pysynyt myös syksyyn tultaessa korkealla.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset