Yhteismetsä Österbotten - Mahdollisuus vaivattomaan metsänomistukseen
Kenelle Yhteismetsä Österbotten voisi olla hyvä vaihtoehto?
Niille, jotka haluavat omistaa metsää vaivattomasti ja kätevästi
Niille, jotka haluavat turvata aktiivisen ja kestävän metsänhoidon metsissään
Niille, jotka haluavat jatkaa metsän omistamista, mutta asuvat kauempana metsästään
Kuolinpesille, kätevänä tapana suorittaa perinnönjako
Yhteismetsän etuja:
Vaivaton tapa omistaa metsää niille, jotka eivät itse pysty sitä hoitamaan. Esimerkiksi passiiviset metsänomistat ne, jotka asuvat kauempana metsäomaisuudestaan tai ne, joilla ei ole aikaa, kiinnostusta, tietämystä tai välineitä metsänsä hoitamiseen.
Metsänhoitoyhdistyksellä on asiantuntevia metsäneuvojia ympäri maakuntaa, ja tarvittavat resurssit yhteismetsän hoitamiseen asianmukaisesti ja kestävällä tavalla, riippumatta siitä, missä päin maakuntaa metsä sijaitsee.
Puukauppojen kilpailutus. Kilpailutuksen avulla yhteismetsästä myytävä puutavaraa myydään siitä korkeimman hinnan maksavalle, ei pelkästään tietylle toimijalle.
Sukupolvenvaihdoksissa metsäomaisuutta ei tarvitse pirstoa, kun metsä siirtyy edelliseltä sukupolvelta jälkeläisille. Sen sijaan jälkeläiset saavat omistusosuuden yhteismetsästä.
Näin liityt yhteismetsään
Yhteydenotto ja kartoitus
Keskustelun aikana metsäomaisuutenne kartoitetaan. Lisäksi pohditaan, olisiko liittyminen sopiva vaihtoehto juuri teidän tapauksessanne.
Liittyminen ja metsän arvon määrittäminen
Jos metsäomaisuus liitetään yhteismetsään, liittymisen yhteydessä suoritetaan metsänarviointi. Yhteismetsään liittyvien metsien arvo määritellään samalla menetelmällä: summa-arvomenetelmän avulla
Maanmittaustoimitus ja osakaskiinteistö
Yhteismetsä muodostetaan maanmittaustoimituksella, joka on yhteismetsälle maksuton. Maanmittaustoimituksessa muodostetaan niin kutsuttu osakaskiinteistö, jonka osuudet määräytyvät liitettävän metsäomaisuuden arvon suhteesta yhteismetsän kokonaisarvoon. Yhteismetsässä ollaan osakkaina osakaskiinteistön kautta.
Kun metsä on liitetty yhteismetsään
Metsänhoitosuunnitelma ja metsänhoito
Kun metsäomaisuus on liitetty yhteismetsään, sinun ei enää tarvitse kantaa vastuuta siitä, miten metsää hoidetaan. Et myöskään tarvitse tehdä päätöksiä siitä, mitä toimenpiteitä toteutetaan. Vaikka metsänhoito olisikin jonkun toisen vastuulla, sinulla on täysi oikeus vaeltaa metsässä, kerätä marjoja ja sieniä kuten ennenkin.
Ohjesääntö ja osakaskunnan kokous
Yhteismetsän osakkaat kutsutaan vuosittain kokoukseen, jossa heillä on mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua päätöksentekoon. Ajatuksena on, että osakkaat valitsevat toimitsijan, joka hallinnoi yhteismetsän toimintaa ja toimeenpanee metsänhoidon.
Ylijäämän jako
Yhteismetsä on verovelvollinen ja maksaa 26,5% pääomaveroa. Ylijäämä on siis osakkaalle maksettaessa verovapaata. Ylijäämä jaetaan suhteessa omistusosuuteen. Tämä edellyttää tietysti, että yhteismetsän tulos on positiivinen.
Yhteyshenkilö
Mats Holmgård, +358 41 731 7593, mats.holmgard@mhy.fi.
Linkit:
Perustietoa yhteismetsästä (Metsähallitus)
Usein kysyttyä yhteismetsästä (Metsähallitus)
Hyvän hallinnon opas yhteismetsille (Metsähallitus)
Yhteismetsän hallinto ja osakkaat (Maanmittauslaitos)
Metsäverotus, yhteismetsä (Verohallinto)
Yhteismetsä sukupolvenvaihdostilanteessa (Maanmittauslaitos)