Korjuunvalvonta
Korjuunvalvonta on tärkeä osa onnistuneessa puukaupassa. Hakkuusopimuksella asioista sovitaan, mutta sen jälkeen on vielä varmistuttava, että sopimusta on noudatettu ja sovitut asiat on myös toteutettu. Maastossa tehtävä korjuunvalvonta varmistaa, että siellä tehtävät toimet eivät aiheuta metsänomistajalle tappioita nyt eikä tulevaisuudessa. Toimistolla tehtävä mittausasiakirjojen tarkastuksella todetaan, että hakkuusopimuksella sovittuja mittoja on käytetty ja puutavaralajeja tehty.
Korjuu on tehty juuri niin kuin on sovittu
Puukaupassa on paljon asioita, joista tulee sopia etukäteen ennen hakkuun tekemistä. Siksi on tärkeää, että myös valvotaan sopimusehtojen toteutumista.
Toiveesi on otettu huomioon
Lakien ja suositusten lisäksi on tärkeää, että myös metsänomistajan omat toiveet otetaan toteutuksessa huomioon.
Metsäasiantuntijasi sinun puolellasi
Joskus voi käydä, että asiat eivät mene kuin strömsössä. Silloin on tärkeää, että puolellasi on ammattilainen, joka tietää mitä tehdä.
Mitä asioita otetaan huomioon maastokorjuuvalvonnassa?
Havutus ja ajourat
Maastossa kiinnitän ensimmäiseksi huomiota ajourien kuntoon: havutukseen ja ajouraverkoston tiheyteen sekä mahdollisiin painaumiin. Erityisesti havutus on tärkeää kasvatettavan puuston terveyden kannalta, sillä puiden juuret yltävät metrien päähän ja rikkoutuneet juuret heikentävät puun kasvua ja altistavat juurikäävälle. Kesällä kunnollisen havutuksen merkitys on suuri.
Kolhut
Havutuksen lisäksi kiinnitän huomiota korjuuvaurioihin, jotka ovat aiheutuneet esimerkiksi koneen puomin tai pankon kolhaistessa puusta kuoren irti. Metsälain mukaan korjuuvaurioita ei saa olla 15% enempää jäävän puuston runkoluvusta. Metsäsertifioinnissa hyvän korjuujäljen määritelmä on 5%. Käytännössä korjuunvalvonnassa lasken ajouran varresta tai välittömästä läheisyydestä 100 puuta ja vaurioituneiden puiden osuus kertoo melko hyvin korjuun onnistumisesta.
Tiestön ja varastopaikan kunto
Valvonnassa huomioin varaston ja tiestön kunnon. Sateisina keleinä on tärkeää laittaa kaukokuljetus kieltoon, mikäli tie näyttää heikentymisen merkkejä. Metsänomistajan tehtävänä on huolehtia tien peruskunnosta ja metsäyhtiön vastuulla on korjata, jos tien rikkoo.
Monimuotoisuuden huomioiminen
Hakkuita ohjaavat monet lait ja sertifikaatit. Hakkuussa valvotaan, että nämä on otettu huomioon esimerkiksi monimuotoisuuden kannalta. Säästöpuiden määrä, suojavyöhykkeet vesistöjen lähellä tai lain suojaa
Tilaa palvelu
Lähetä tarjouspyyntö
Pyydä tarjous sinulle sopivimmista palveluista ja toimenpiteistä. Tarjouksen pyytäminen ei edellytä jäsenyyttä.
Tilaa OmaMetsän kautta
OmaMetsästä tilaat tarvitsemasi palvelut helposti omasta Metsänhoitoyhdistyksestäsi. Voit myös kysyä lisää palvelusta omalta metsäasiantuntijaltasi.