Säästöpuuryhmän polttaminen
Metsänhoidollista kulotusta kevyempi tapa hankkia alueelle palanutta puuta on polttaa uudistusalueen säästöpuuryhmä. Siinä säästöpuiksi aiottu yhteneväinen ryhmä poltetaan hakkuutähteitten kera. Parhaimmillaan polttaminen voi onnistua jo kevätlumien aikaan, jolloin palon leviäminen maastoon ei ole todennäköistä. Hyvä polttoaika on myös touko- tai elokuussa viljelytöiden yhteydessä.
Poltettavaksi aiotussa säästöpuuryhmässä on hyvä olla erikokoisia puita ja mielellään alikasvosta. Ryhmän sisään lisätään hakkuutähteistä ja latvuksista palokuormaa hakkuun tai energiapuun korjuun yhteydessä.
Ryhmän ympärille tehdään palokuja vähintäänkin risut poistamalla. Jos muokkauskone käy ennen polttoa alueella, niin palokuja on syytä tehdä koneellisesti maanpinta paljastaen. Sammutusveden saatavuus on myös syytä varmistaa ja ennen toteutusta on muistettava ilmoittaa aikomuksista pelastuslaitokselle.
Säästöpuuryhmä palaa nopeasti. Itse homma tapahtuu puolessa tunnissa. Suurimmat puut voivat säilyä elävinä, mutta muista tulee palanutta puuta sitä kaipaaville eliöille. Jälkivartiointia ei pidä unohtaa ja se käy sujuvasti esimerkiksi uudistusalueen istuttamisen yhteydessä.
Jos säästöpuuryhmän polttaminen kiinnostaa, niin ota yhteyttä oman metsänhoitoyhdistyksen ammattilaiseen. Poltettu ryhmä täyttää osaltaan metsäsertifioinnin tavoitteita ja luonto kiittää.
Metsän monimuotoisuutta lisäävät toimet
Kulotus on vanha hyvä keino metsänuudistamisessa
Valtakunnallinen
Kulotus parantaa kasvupaikan ravinne- ja lämpöoloja. Onnistuneessa kulotuksessa poltetaan suurin osa hakkuutähteistä ja osa humuskerroksesta. Hakkuutähteisiin ja humuskerrokseen sitoutuneet ravinteet vapautuvat kasvien käyttöön ja maan happamuus vähenee jopa vuosikymmeniksi. Pintakasvillisuuden kilpailu vähenee muutamaksi vuodeksi kulotuksen jälkeen. Metsänviljelytyö helpottuu, kun työskentelyä haittaavat hakkuutähteet on poltettu.
Metsän monimuotoisuus
Valtakunnallinen
Hyvällä metsänhoidolla takaamme kestävän metsätalouden ja turvaamme metsien monimuotoisuutta. Suomalaisessa metsänhoidossa pidetään huolta metsien monimuotoisuudesta monin eri keinoin. Metsänomistajat ovat tärkeä lenkki monimuotoisuuden edistämisessä ja arvokkaiden luontokohteiden säilyttämisessä.