Vanliga frågor om virkeshandel
Virkesaffärer är förknippade med många ekonomiska men även landskaps- och naturrelaterade frågor. Här hittar du svar på vanliga frågor om virkeshandel.
Virkeshandel är så enkelt som du vill att det är. Beslutet att göra virkesaffärer är stort och själva saken kan kännas som oöverkomligt stort och diffust. Om virkeshandel är något helt nytt för dig rekommenderar jag att du kontaktar din egen skogsexpert. Hen ger dig råd om var du ska börja och berättar om affärens alla vändningar i samband med skogsbesöket. Du kan också börja med att bekanta dig med vår Virkeshandel-meny och informationen där.
Det är viktigt att röja stämplingsposten i förväg eftersom avverkning på platser med buskage är skogsmaskinsförarens mardröm. Undervegetation hindrar föraren från att se trädets stam, vilket innebär att arbetet måste utföras nästan i blindo. Arbetet saktas ner och risken för drivningsskador ökar markant. När röjning i förväg har genomförts på rätt sätt kan föraren noggrannare välja vilka träd som ska avlägsnas med gallring och lämna kvar träden som är bäst med tanke på skogens avkastningsförmåga. Vid förnyelseobjekt underlättar röjning i förväg även förnyelsearbetet.
Storleken på maskinen säger ingenting om hur skogen ser ut efter avverkningen.
Liksom är fallet i många arbeten som utförs i skogen kan en skicklig förare göra ett gott arbete med hurdan utrustning som helst. Risning av spår, tillräcklig röjning i förväg och tålamod i arbetssätten är hemligheten bakom ett bra gallringsarbete.
Små maskiner har låg effekt, små dimensioner och små lastmängder. Till exempel behöver en liten maskin ett tätare nätverk av körstråk.
Drivningstidpunkten beror på väglag och köparens behov. I virkesaffären fastställs om stämplingsposten är lämplig för sommar- eller vinterdrivning eller om drivning till och med är möjlig under tjällossningen. Beroende på avtalet har virkesaffärens motpart 1–3 på sig att utföra drivningen. Det kan med andra ord ta flera månader efter att avtalet om virkesaffären undertecknats innan drivningen blir aktuell.
Virkeshandel drivs med belopp utan mervärdesskatt, men pengarna från virkesaffärer betalas till säljaren med mervärdesskatt. Denna mervärdesskatt ska återbetalas till staten före det följande årets februari månad. Om betalningen av mervärdesskatten försenas driver skatteförvaltningen in den med ränta.
Man ska betala kapitalinkomstskatt för virkeshandel. Skatten uppgår till 30 eller 34 procent beroende på storleken på inkomsterna från virkesaffären. Kapitalinkomstskatten betalas året efter virkesaffären, efter att beskattningen bekräftats. I samband med betalningen av virkesköpet innehåller köparen förskottsinnehållning på 19 procent så att hela kapitalinkomstskatten inte behöver betalas följande år.
Våra skogsexperter hjälper dig gärna om du behöver hjälp med att utarbeta en skogsskattedeklaration.
Som skogsägare ger du din skogsexpert fullmakt att sköta handlingar och avtal förknippade med virkesaffären. Fullmakten ger inte bort din beslutanderätt utan berättigar skogsexperten att sköta ärenden förknippade med affären smidigt mellan dessa beslut. Det bästa med fullmaktsaffärer är att du kan själv bestämma hur mycket du vill delta i virkesaffären – affären är antingen en nyckelfärdig-tjänst eller en tjänst där du håller nära kontakt med skogsexperten.
Försäljningsintäkter från virke som sålts via drivningstjänsten räknas som leveransförsäljningsintäkter i beskattningen. Detta innebär att du bokför inkomsterna från virkesaffären som leveransintäkter och drivningskostnaderna som utgifter i beskattningen. Skogsavdrag görs i leveransförsäljningar för den totala inkomsten av virkesförsäljningen. Först efter detta drar man av kostnaderna för drivningen.
Du kan utnyttja skogsavdraget på bästa möjliga sätt.