Metsäverotus – Metsänomistajan verovinkit
Valtakunnallinen
Mitä sitä tulikaan viime vuonna tehtyä? Metsänomistajan vuosi alkaa menneen vuoden tapahtumien muistelemisella. Jos ei muuten, niin verottajan kannustamana. Metsäveroilmoitusten täyttöä varten kuitit ja muistiinpanot on kaivettava esiin ja ryhdyttävä kertaamaan ohjeita.
Jos kuitteja ei aikanaan ole tullut laitettua aikajärjestykseen, niin nyt se on viimeistään tehtävä. Vuoden 2023 veroilmoitukselle kirjataan vain vuonna 2023 saatuja tuloja tai maksettuja menoja. Numeroi vielä kuitit aikajärjestyksessä. Verottajalle tositteet lähetetään vain erillisestä pyynnöstä. Muistiinpanoista tulee ilmetä mistä luvuista veroilmoituksille kirjatut numerot on yhteen laskettu ja millä perusteella ne metsäveroilmoituksille kuuluvat.
Metsäveroilmoituksen tekoa aloitellessa muista:
- Puukauppatulot on selkeintä kirjata puun ostajan lähettämän vuosiyhteenvedon perusteella. Yhteenvedosta arvonlisäverovelvollinen metsänomistaja löytää erittelyn, josta ilmenee myyntitulo ilman arvonlisäveroa ja arvonlisäveron osuus. Jos oikea kirjaus tuntuu hankalalta, suosittelen varaamaan veropalveluajan Metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijalle. Puukaupassa pyörivät isot eurot ja kirjaukset on hyvä saada kerralla maaliin.
- Menot kannattaa aina ilmoittaa ja metsäveroilmoitus palauttaa. Sillä vaikka verotettavia tuloja ei olisikaan, niin voi olla takaisin saatavaa. Esimerkiksi Metsänhoitoyhdistyksen jäsenmaksu kannattaa ilmoittaa vähennyksenä. Vähennykset pienentävät täten muiden pääomatulojen tai ansiotulojen veroa.
- Metsäverotuksen kilometrikorvaus: oman auton käytön matkakuluvähennys on verovuonna 2023 0,30 €/km. Kirjatessasi metsätalouden matkakuluja, muista liittää matkapäiväkirja veromuistiinpanoihin. Tallenna päiväkirjaan matkan alkamis- ja päättymisaika, reitti, kilometrimäärä ja matkan tarkoitus. Myös metsäsuunnitelman kuvionumerot, joille matka on kohdistunut, on hyvä kirjata muistiin.
- Metsätalouden työhuonevähennys: arvioituna kuluna voidaan muun selvityksen puuttuessa vähentää satunnaisten sivutulojen työhuonevähennyksen mukainen määrä 235 €.
- Metsästä saamasi vuokratulot ilmoitetaan maatalouden ilmoituksella, metsäveroilmoituksen sijaan. Mainittuja vuokratuloja ovat esimerkiksi tuulivoimalan tai aurinkovoimalan alueesta saatu vuokratulo, vaikutusaluekorvaus tai muu korvaus tai metsästysmaiden vuokratulo.
Metsäveroilmoitusten jättämisen määräpäivät 2024
Metsätalouden veroilmoitus (lomake 2C) on palautettava viimeistään 29.2.2024. Paitsi jos harjoitat myös maataloutta tai elinkeinotoimintaa, jätä ilmoitukset verottajalle viimeistään 2.4.2024. Rajoitetusti verovelvollisilla ja ulkomailla asuvilla on omat palautuspäivänsä. Tarkista omat palautuspäiväsi verottajan tammikuussa lähettämästä kirjeestä tai OmaVerosta: www.omavero.fi.
Metsänomistajan arvonlisäveroilmoitus ja arvonlisäverojen maksaminen
Arvonlisäveroilmoitus (Ilmoitus oma-aloitteisista veroista) on annettava ja arvonlisäverot maksettava 29.2.2024 mennessä. Verottaja ei lähetä arvonlisäverojen maksutietoja, vaan metsänomistajan on maksettava verot oma-aloitteisesti. Arvonlisäverot voi maksaa Omaverossa tai tiedot maksamista varten saat myös Verottajan palvelunumerosta 029 497 026.
Verottaja ei lähetä verolomakkeita postitse kotiin
Metsätalouden veroilmoitukset vuodelta 2023 voi jättää OmaVerossa 12.1.2024 alkaen. Verottaja ei enää lähetä verolomakkeita postitse kotiin, vain verotusyhtymät ja kuolinpesät saavat Metsätalouden veroilmoitus -paperilomakkeen edelleen postitse. Arvonlisäverolomakkeita ei lähetetä enää yhteisomistuksillekaan. Veroilmoitukset voi kuitenkin edelleen palauttaa myös postitse, jos sähköinen ilmoittaminen tuntuu hankalalta.
Tilaa Metsäveropalvelu Metsänhoitoyhdistyksestä
Arjen kiireissä metsäverotukseen perehtymiseen saattaa olla vaikea löytää aikaa tai ehkäpä menisit mieluummin vaikka hiihtämään. Metsäveroilmoituksen ja arvonlisäveroilmoituksen täyttäminen käy helposti varaamalla ajan Metsänhoitoyhdistyksen metsäveropalveluun. Kokoa metsätalouteen liittyvät kuitit ja muistiinpanot ja toimita asiantuntijallemme. Täytämme ilmoitukset puolestasi, omien tositteidesi perusteella.
Uutta metsäveropalvelussa: asiantuntijamme voi halutessasi lähettää valmiit veroilmoituksesi suoraan verottajalle. Sinun ei tarvitse enää itse viedä tietoja Omaveroon. Kysy lisää mahdollisuudesta, kun tilaat palvelun. Tilaa palvelu OmaMetsä-verkkopalvelussa tai yhteystiedot yhdistyksiin löydät mhy.fi/yhteystiedot.
Lisätietoa metsäverotuksesta – metsäveroillat metsänhoitoyhdistyksen jäsenetuna
Metsähoitoyhdistyksen jäsenien kannattaa osallistua jäsenten omiin veroiltoihin. Veroilloista saat ajankohtaiset vinkit ilmoitusten täyttöön. Tiedot tapahtumista eripuolilla Suomea ja ilmoittautumiset löydät tapahtumakalenterista. Jäsenetuna voit osallistua myös Metsäveroilta-webinaariin 30.1.2024. Jäsenenä voit myös ladata maksuttoman Metsävero-oppaan.
Metsäverotuksesta kiinnostuneen ja oman metsäveroilmoituksensa täyttävän metsänomistajan kannattaa tutustua myös verottajan ohjeisiin. Ohjeet löydät verottajan sivulta: vero.fi/metsä
Kun ilmoitus on täytetty sinulle parhaiten sopivalla tavalla ja palautettu, kannattaa palkita itsensä urakasta vaikka kahvikupposella.
Tiina Salminen
asiantuntija
Metsänomistajien Palvelutoimisto
Liittyvät bloggaukset
Metsän periminen ja metsä perunkirjoituksessa
Juha Leppänen
Valtakunnallinen
Metsänomistajaksi päädytään edelleen useimmin perinnön kautta. Luonnollisesti se johtuu siitä, että perintö tulee usein yllättäen tapahtuvan läheisen kuoleman johdosta, eikä toimenpiteitä aktiivisen sukupolvenvaihdoksen eteen ehditä edes suunnittelemaan.