Reippahasti käypi askeleet – nimittäin joulukuusen etsintään

Valtakunnallinen

Joulukuusi

Taatto, taatto läksi innoissaan, joulukuusen, kuusen hankintaan; latva saapi tähtösen, oksat kaikki, tiedät sen, paljon kynttiöitä!”

Näin sanotaan vanhassa ruotsalaisessa Sigrid Sköldberg-Petterssonin kirjoittamassa joululaulussa. Tottahan se on, että joulukuusta lähdetään etsimään aina yhtä toiveikkaana, mutta oletteko samaa mieltä siitä, että todellisuus voi olla aivan jotain muuta?

Metsänomistaja kuusenhakumatkalla omassa metsässä

Todellisuutta on se, että moni joulukuusen etsijä muistaa kesän marjareissullaan nähneensä oikean valioyksilön, mutta ehkäpä syksyn pimeys on tehnyt muistille tehtävänsä, sillä eihän kuusi ole enää ollenkaan samassa paikassa tai yhtä tuuhea kuin aiemmin, eivätkä hennot oksat kestä kynttilöiden painoa! On siis jatkettava etsimistä.

Joulukuusen etsintä voi käydä myös hyvästä kuntoilusta ja useinhan siinä käy niin, että kuusta etsitään ”haaroja myöden hangessa” ja tietenkin se paras kuusi on jyrkän mäen alla ja ainakin kilometrin päässä lähimmästä auratusta tiestä. Jos oikein hyvä tuuri käy, niin kuusen lisäksi on hangessa kannettava myös raajarajoittunut koira, seurankipeä kissa tai väsähtänyt lapsi. Kyllä muuten käy kuntoilusta!

Yksimielisiä voinemme olla myös siitä, että aina ne parhaat kuuset ovat naapurin puolella? Tämä pätee ainakin siinä tilanteessa, kun ajelee autolla tietä myöden ja lunta on ”haaroja myöten”. Kaikki naapurin ojanpenkalla kasvavat kuuset ovat paljon paremman näköisiä kuin omat! Vaatii suurta itsehillintää olla menemättä helpoimman kautta. Vai josko sittenkin soittaisin naapurille hyvän joulun toivotuksen ja kysäisisin metsänhoidollisesti valittua joulukuusta siinä samalla?

Toisinaan voi käydä kuten Metsolan perheen joulujaksossa

Kun kuusi on saatu tuotua sisälle, niin saattaahan siinä käydä perinteiset, eli huonekorkeus on metsässä muistettu väärin. Ei auta kuin lyhentää tyvestä, joka taas saa hyvin kasvaneen latvan näyttämään entistäkin pidemmälle. Toisinaan voi käydä kuten Metsolan perheen joulujaksossa vanha isäntä Antti totesi ” toispuoleinen, mikä toispuoleinen”. Luonnollisesti metsässä voi kasvaa myös tilaa säästäviä kuusia, sehän on vain katsantokannasta ja sijoittelusta kiinni.

Talvisilla retkillä metsään luodaan muistoja

Vaikka joulukuusen hankinta tai etsintä voivat olla suuria seikkailuita, niin siinä samallahan tehdään muistoja, joita muistellaan vielä vuosikymmenienkin päästä. Retki talviseen metsään joulun alla voi olla erityisesti perheen pienimmille sopivasti toteutettuna elämysrikas seikkailu ja luontosuhdetta vahvistava kokemus. Muistakaahan hyvät eväät!

Muistettakoon vielä, että oli kuusi millainen muotovalio tahansa, niin yhtä hyvälle ne kaikki silti tuoksuvat ja tuovat tullessaan joulun tunnelman mukanaan. Seuraavana jouluna voikin sitten olla jo metsässä se merkattu kuusi, jota on ehkä jo leikattu parina edellisenä vuotena.

Rauhaisaa joulunaikaa!

P.S. Joulukuusen voi hakea metsästä vain metsän omistaja. Joulukuusen valintaan voi suunnata myös joulukuusikauppiaan luo, valmiiksi aurattua tietä pitkin.

Taina Kekkonen bloggaa

Taina Kekkonen

Metsäasiantuntija Mhy Etelä-Savo

Olen Mhy Etelä-Savon metsäasiantuntija ja toimistopaikkani on Mikkelin toimistolla. Keväällä 2013 teimme kotitilallani sukupolvenvaihdoksen, jonka seurauksena olen päässyt maa- ja metsätalouden harrastajaksi sanan varsinaisessa merkityksessä.

Liittyvät bloggaukset

  1. Kapuloita rattaissa ja bensaa suonissa

    Kapuloita rattaissa ja bensaa suonissa

    Anne Rauhamäki

    Valtakunnallinen

    Raivaussahat ne on metkoja vehkeitä. Vaikka huollat ja hoivaat, säilytät kuinka optimaalisissa olosuhteissa ja ulkoilutat säännöllisesti, niin aina on saha jotenkin rikki kun tositoimiin ryhdytään. Erityisesti silloin kun työmaa sijaitsee jossain mahdollisimman kaukana kotoa ja lähin pienkonekorjaamo on parinsadan kilometrin päässä ja suljettu kesälomien ajaksi.

    Lue lisää
  2. Metsänhoitoyhdistysten valtuustoissa pääsee vaikuttamaan oman alueen metsätalouteen

    Metsänhoitoyhdistysten valtuustoissa pääsee vaikuttamaan oman alueen metsätalouteen

    Valtakunnallinen

    Metsänhoitoyhdistysten valtuustovaalit järjestetään marraskuussa. Ehdokasasettelu on jo avattu – jokaisen oman alueensa metsätaloudesta ja metsien hyvinvoinnista kiinnostuneen metsänomistajan kannattaakin tarttua toimeen. Kuten asiaan jo vihkiytyneet valtuustojen jäsenet kertovat, vaikuttamismahdollisuuksia on tarjolla juuri niin paljon kuin oma mielenkiinto ja kalenteri antavat myöten.

  3. Mitä yhteistä on metsänhoitoyhdistyksillä, Trumpilla ja Harrisilla?

    Mitä yhteistä on metsänhoitoyhdistyksillä, Trumpilla ja Harrisilla?

    Mikko Tiirola

    Valtakunnallinen

    Donald Trumpin puheet metsien haravoinnista olivat otsikoissa hänen presidenttikaudellaan. Mutta mitä yhteistä on USA:n presidentinvaaleilla ja metsänhoitoyhdistyksillä? Yhdysvalloissa on äänestetty presidentistä aina neljän vuoden välein marraskuussa jo vuodesta 1792 lähtien. Hieman lyhempi marraskuinen vaaliperinne on metsänhoitoyhdistyksissä, jossa on valittu vuodesta 2000 asti neljäksi vuodeksi valtuutetut metsänomistajat päättämään oman metsänhoitoyhdistyksen asioista. Yhteistä on se, että molemmat vaalit pidetään samassa rytmissä kesäolympialaisvuoden marraskuussa.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset