Webbinarium om skogsbruksplanen
osterbotten
På initiativ av Skogsgläntan ordnade ProFOREST och Skogsvårdsföreningen ett webbinarium i mars kring temat ”Förstå din skogsbruksplan” med Anders Hjortman som föreläsare. Han inledde med att presentera skogsvårdsföreningarnas egen portal EgenSkog.fi som ger information om den egna skogen samt Skogscentralens portal MinSkog.fi, där beståndsuppgifterna stämmer rätt bra, men där de digitala verktygen inte alltid kan avgöra vad som är björk eller tall och där de föreslagna åtgärderna är simulerade.
Öppen skogsdata och en skogsbruksplan är inte samma sak, vilket påpekades. Öppen skogsdata tar inte hänsyn till skogsägarens personliga mål och värderingar, vilket en skogsbruksplan gör.
Begreppet skogsbruksplan kunde beskrivas som en översikt av skogen indelad i figurer med grunduppgifter som t.ex. bördighet, ålder, höjd, utvecklingsklass, trädslagsfördelning och virkesinnehåll. Figur för figur framgår också vad som behöver åtgärdas inom de kommande tio åren. Åtgärdsförslagen är periodiserade vilket underlättar för skogsägaren i skötseln av skogen. I planen framgår också tillväxtberäkningar och skogsvårdskostnader, virkesförrådets volym och utveckling.
- Vad gäller beräknade kostnader och inkomster ska siffrorna tas med en nypa salt, var svaret på en fråga som ställdes i chatten.
Termer och begrepp, som figurindelning, bonitet, grundyta och utvecklingsklass genomgicks och gav deltagarna en nyttig repetition. Likaså genomgicks olika slag av röjning, gallring och avverkning, inklusive kontinuerlig beståndsvård samt olika former av markberedning.
För den som ännu inte laddat ner skogsvårdsföreningens portal EgenSkog.fi gavs instruktioner i hur man går tillväga och vad man gör om man stöter på problem. Portalen underlättar på många sätt kontakten mellan skogsägaren och skogsvårdsinstruktörerna. Numera kan man själv gå in och markera en åtgärd som utförd och då framgår den i skogsvårdsföreningens databas. Dessutom kan man göra egna noteringar på kartan samt infoga bilder.
Kursen gav med andra ord en nyttig genomgång av begreppet skogsbruksplan såväl vad gäller innehåll och funktion som digitalt hjälpmedel.
Text: Gun Anderssén-Wilhelms